uvodna sveta maša ob začetku katehetskega leta

4. septembra 2021, ko mineva že 162 let odkar je blaženi A. M. Slomšek prenesel škofijski sedež v Maribor, smo bili povabljeni katehistinje, katehisti in kateheti, da izročimo prihajajoče katehetsko leto v Božje roke.
V sobotnem popoldneve se naj je tako okrog trideset zbralo v mariborski stolnici, kjer smo najprej z gospodom nadškofom Alojzijem Cviklom obhajali sveto mašo. Ta nas je med pridigo povabil k veselju, ki naj odlikuje Jezusove pričevalce in zgledu, ki je tisti, ki pritegne. Ob prebranem evangeliju o sejalcu spomnil, da je Bog tisti, ki daje rast in da so potrebne zgodbe, ki zmorejo razrahljati zemljo, da ima seme boljše pogoje za rast. (Celotno nadškofovo pridigo si lahko preberete v dokumetnu priloženem spodaj.)
Ob koncu svete maše smo se spomnili katehistinj, ki letos praznujejo okrogle obletnice (10, 20, 45 in 50 let dela v katehezi) in se jim zahvalili s posebnimi priznanji.

Za 10 let delovanja v katehezi so priznanje dobili Mihaela Zebec Ivančič, Jasna Bohnec in Marija Majda Krajnc, za 20 let Helena Fijačko, za 40 let Darinka Černič, za 45 let s. Pavlina Kolbl. Priznanje za 50 let dela v katehezi pa sta prejeli s. Marta Zadravec in s. Hermina Nemšak.

Po sveti maši in skupinskem fotografiranju je sledil na stolnem dvorišču še pogovor – najprej s sestro Hermino Nemšak, ki ima z seboj že 50 let “sejanja” Božje besede. Dovolj časa torej, da se je v različnih krajih in celo različnih celinah njenega službovanja nabralo celo morje zanimivih dogodkov. V drugem delu pa nam je gospod nadškof predstavil temeljne smernice pastorale (in znotraj le-te tudi kateheze) prihodnjega leta tako na slovenski ravni, kot tudi na ravni naše nadškofije. Imeli pa smo tudi priložnost, da smo lahko dobili odgovor na kakšno pereče vprašanje in seveda pomembne datume in dogodke, ki nas čakajo v prihodnje.

Srečanje smo zaključili s pogostitvijo in popoldne se je prevesilo v večer, ko smo zadnji odhajali z dvorišča mariborske stolnice.

Hvala vsem, posebej škofijskemu odboru skupnosti katehistinj in katehistov, za pripravo in izvedbo srečanja. In še enkrat hvala “nagrajenim” za njihov trud in ljubezen predvsem pa za zgled pri oznanjevanju evangelija.

uvodna sveta maša, pridiga – g. nadškof

Nekaj fotografij, ki jih je posnel Janko Potočnik, si lahko ogledate spodaj.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja