Ob začetku novega katehetskega leta 2023/24

V nedeljo, 3. 9. 2023, je potekalo srečanje katehetov, katehistinj in katehistov ter slušateljev in slušateljic KPŠ mariborske nadškofije. Ob začetku novega katehetskega leta 2023/24 smo se srečali ob našem zavetniku bl. A. M. Slomšku, da bi prejeli blagoslov zase in za svoje katehetsko poslanstvo. Ob 15.00 je v Stolnici v Mariboru sv. mašo daroval g. nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl. V homiliji je primerjal katehizirance hoji v hribe: nekateri hitro omagajo, drugi omagajo sredi poti, kdor ima izkušnjo Jezusa, pa pride do konca. Spodbudil nas je, naj v katehezi odpiramo vrata do Božje besede, kajti po njej deluje Sveti Duh.

Slušatelji Katehetsko pastoralne so ob tej priložnosti prejeli spričevala. Za 10, 20 in 30 let dela, prizadevanja in služenja na področju kateheze pa so bila prebrana tudi imena osmih prejemnic diplom.

Po maši se je srečanje nadaljevalo v prostorih stolne župnije:

– Uvodna skupinska dinamika je pripomogla k sproščenosti.

– Besede g. nadškofa so nam dale konkretne predloge ter spodbude za nadaljnje delo in izzive. Tri pomembne stvari, ki jih sam vidi pri katehezi, so: izkustvo – znanje – občestvo. Po župnijah so skupine katehizirancev majhne in pestre. V takih spremenjenih situacijah nas je spodbudil, naj iščemo nove pristope, naj pritegnemo starše, povežemo katehezo s sv. mašo. Spodbudil nas je, naj skušamo svoje poslanstvo opravljati bolj povezani med seboj. Vedno naj se zavedamo: “Kateheza je priložnost.”

– Prisluhnili smo tudi pričevanju katehistinje Sonje Mlakar Kreft iz Pastoralne zveze Slovenj Gradec, mame sina na poti v duhovniški poklic. Ob tem je tudi sama ponovno premislila svoje poslanstvo in sklenila: “Še enkrat bi se enako odločila.”

– Zaključili smo s prijetnim skupnim druženjem ob dobri hrani in bratskem pogovoru.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja