Molitvene škatlice

Mesec molitve rožnega venca, mesec oktober, je krasna priložnost, da lahko v učilnici uvedemo molitvene škatlice. Njihov namen je, da nam pomaga, da molitev namenimo za določeno osebo ali namen, ali da izberemo način molitve.  Načinov, kako jih narediti, je seveda več, izberite kakšnega od naštetih, ali pa si spomnite kakšnega novega in nam ga sporočite.

Najprej pripravimo škatlico (lahko jo naredimo iz papirja ali les ali …, ali vzamemo že narejeno, fino je, če ima pokrov) ali kozarec (uporabimo lahko kozarce za vlaganje, ki jih lahko zapremo), ki jo/ga okrasimo – lahko s kakšno lepo mislijo o molitvi ali citatom iz Svetega pisma (npr. Več molitve, manj skrbi (prim. Flp 4,6) ali Molitev ne spreminja Boga, ampak tistega, ki moli ali Bogu ni nič nemogoče.). Molitveno škatlico lahko ima cel razred skupaj, ali vsak otrok posebej doma ali v učilnici …

 

Kaj pa vsebina?

Lahko so imena:

  • učencev posameznega razreda/skupine; na koncu ure vsak izvleče listek z imenom in do naslednje ure moli za izžrebanega.
  • učencev posameznega razreda; na koncu ure razred skupaj izveče listek in do naslednje ure vsi molijo za istega.
  • učenci napišejo imena tistih, za katere želijo, da vsi skupaj molijo do naslednje ure ali pa za katere obljubijo, da bodo sami molili do prihodnje ure.

Lahko so službe, oz. ljudje na sploh oz. ljudje v določenih situacijah:

  • listke pripravi voditelj skupine (npr. starši, krstni boter, dedek in babica, sošolci, tisti, ki jih poznam in so žalostni, učitelji, tisti, ki so preminili v zadnjem tednu, …) in
    • na koncu vsak otrok izvleče en listek in do naslednje ure moli za tega, ki ga listek opisuje
    • skupaj cela skupine izvleče en listek in vsi molijo za te, ki so opisani na listku
    • otroci sami napišejo na listke ljudi, za katere želijo, da se moli.

Lahko so citati iz Svetega pisma, ki jih pripravi voditelj skupine, otroci pa izvlečejo in jih ponavljajo do prihodnje ure (npr. jih pospravijo v ovitek od telefona, da jih pogosto vidijo.)

Lahko so skupne molitve (Oče naš, Zdrava Marija, Slava Očetu Sveti angel…) na posameznih listkih, otroci izvlečejo eno in jo molijo do prihodnje ure.

Lahko so v njej skrivnosti rožnega venca, ki jih vsako uro izvlečejo veroučenci in potem prihodnji teden molijo desetko s skrivnostjo, ki  jo so dobili. K molitvi lahko povabijo tudi starše.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja