Novo vodstvo skupnosti katehistinj in katehistov (SKK) Mb nadškofije

Z novim katehetskim letom se je zamenjalo tudi vodstvo skupnosti katehistinj in katehistov Mariborske nadškofije.

S. Zdenko Prevolšek, ki je bila dosedanja voditeljica SKK Mb,  je zamenjala Sonja Topler, v odbor pa sta bili izvoljeni še Jasna Bohnec in Marija Prikeržnik.

Hvala s. Zdenki za vse, kar je storila v zadnjih letih in Božjega blagoslova pri spopadanju z novimi izzivi, novemu odboru pa veliko odprtosti Svetemu Duhu in poguma, domišljije ter moči za prihodnje delo.

Spodaj pa je še nekaj stavkov o vsaki od njih:

Sonja Topler prihaja iz Vuhreda. Po poklicu je profesorica slovenščine in teologije. Je poročena in je mama 4-ih otrok, ki so trenutno vsi šoloobvezni. V katehezi je aktivna 15 let. Trenutno katehizira v domači župniji in sosednji župniji Vuzenica, je pa v preteklosti katehizirala tudi po drugih župnijah. Kot katehistinja je zaposlena za polovični delovni čas. Njen način življenja je duhovnost Delavnic molitve in življenja. Ukvarja se tudi z lektoriranjem in poučevanjem slovenskega jezika za priseljence. Njen hobi iz otroških let ostaja klekljanje. Ob novem poslanstvu pravi: “Gospodu popolnoma zaupam in se mu izročam, da uresniči svoj načrt.”

Jasna Bohnec je mama 16 letnemu sinu Elijasu, sicer pa po poklicu socialna pedagoginja. Že za časa študija je pomagala birmance pripravljati na prejem sv. birme v župniji Sv. Venčeslav, zadnjih deset let pa poučuje verouk v župniji Slovenska Bistrica in hkrati še v okoliških župnijah (trenutno v župnijah Sv. Venčeslav in Sv. Janez Krstnik Čadram). Sama pravi takole: “Da lahko kot katehistinja dostojno opravljam poslanstvo, ki mi je bilo zaupano, si moram nenehno prizadevati za živi odnos z Bogom. Trudim se dnevno obiskovati sveto mašo, brati Božjo besedo in moliti. Svoj prosti čas posvečam otrokom in mladini v okviru kateheze in v okviru skupnosti Totus Tuus, sicer pa rada planinarim, vrtnarim in pečem palačinke.”

Marija Prikeržnik je univerzitetna diplomirana teologinja s specializacijo iz življenjskega svetovanja.  Od leta 1992 opravlja delo pastoralne asistentke. Trenutno deluje v  župnijah Ravne na Koroškem. Sama pravi: “Zelo blizu mi je Sveto pismo s katerim sem »okužila« kar nekaj članov bibličnih skupin, na Ravnah se zbiramo že 25 let.” Poleg dela z osnovnošolskimi otroki se že vrsto let ukvarja s pastoralo odraslih. Dolga leta je vodila katehumenat, pripravljala adventne večere, vodila skupino za starše. Čeprav ji ni bilo dano osvojiti glasbene izobrazbe, pa kot samouk z opravljeno zborovodsko šolo veliko dela na področju petja pri verouku in v liturgiji. Vodi otroške in odrasle pevske zbore. Sodeluje v uredništvu župnijskega lista, kjer si je izostrila čut za posredovanje novic medijem na lokalnem področju ali širše. Pred leti je že sodelovala v slovenskem in škofijskem katehetskem svetu in v okviru le-tega vodila projekt Priprava priročnikov za srečanje staršev veroučencev ter izdala delovni zvezek v pripravi na birmo. “Delo v Cerkvi je zame poslanstvo, ki mi ga je namenil Bog in po svojih najboljših močeh mu skušam odgovarjati na njegov klic.”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja